W lutym uczniowie klasy 6 zrealizowali zajęcia według scenariusza z programu edukacyjnego Akademia Lubella pt. „Zero Waste i niemarnowanie żywności”, poświęconego idei Zero Waste. Obejrzeli film wprowadzający do idei ZERO WASTE –
Uczniowie poznali sposoby na ograniczenie odpadów w kuchni, np. przez kompostowanie, wykorzystywanie opakowań wielorazowych czy kreatywne przetwarzanie jedzenia. Rozmawiali o niemarnowaniu żywności – uczniowie zastanawiali się, co zrobić z resztkami chleba, jak wykorzystać dojrzałe owoce i dlaczego warto planować zakupy. Również wzięli udział w konkursie pt. „Akcja Szkolna Restauracja”. Zadaniem konkursowym było nakręcenie 90sek filmiku promującego produkty Lubella i jak wyobrażają sobie uczniowie swoją szkolną stołówkę. W wizji uczniów stołówka zamieniła się we Włoską Restaurację w której królowały aromatyczne, kolorowe dania kuchni włoskiej. Udział w programie edukacyjnym na pewno zapamiętają na długo, gdyż oprócz poruszanych ważnych tematów związanych z troską o planetę, była dobra zabawa podczas pracy montowania konkursowego filmu.





